Saopštenje za javnost Organizacije SDP BiH Brčko distrikt BiH

Aktuelna politička dešavanja još jednom pokazuju svu slabost u funkcionisanju skupštinske većine i izvršne vlasti u Brčko distriktu BiH. Problem iznalaženja lokacije za izgradnju vjerskog objekta koji bi se, po zahtjevu Islamske zajednice,  trebao graditi u centralnom dijelu grada, doveo nas je do već viđenog scenarija koji vodi u blokade rada institucija distrikta i sve dublje podjele na nacionalnom osnovu. Sve vrijednost koje su u proteklih petnaestak godina mukotrpno  građene, a odslikavaju se u zajedničkom suživotu i stvaranju povoljnog ekonomskog ambijenta za razvoj zajednice i zapošljavanje stanovnika Brčko distrikta BiH, su ovim i sličnim potezima aktuelne vlasti, kojih nije nedostajalo u zadnje tri godine, ako ne potpuno uništene, onda sigurno ozbiljno dovedene  u pitanje.

Naime, zadnja dešavanja, kada pripadnici jednog naroda (Srbi) ne žele da učestvuju u radu Vlade Brčko distrikta BiH a nakon toga i napuštanje pripadnika drugog naroda (Bošnjaka) sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH, samo su vrh ledenog brijega brojnih neslaganja i netrpljivosti, kako političkih tako i personalnih, unutar vladajuće većine.

Naravno da u svim ovim dešavanjima posebnu ulogu igra i činjenica da je 2016. izborna godina, te je potrebno naći alibi za sve neuspjehe u zadnje tri godine otkako našim gradom upravlja koalicija SDS-SNSD-HDZ-SBB-SDA-SBiH potpomognuta sa nekoliko tzv. „nezavisnih“ poslanika. Podsjećamo javnost da je ova koalicija  pompezno najavila reformu javne uprave, obrazovanja, zdravstva, javnih preduzeća, procvat ekonomije i stotine miliona KM stranih ulaganja, neke stranke u vlasti su čak najavljivale i zapošljavanje preko 5.000 stanovnika distrikta, razvoj poljoprivede i pravednija podjela podsticaja, ozbiljnu borbu protiv nepotizma, kriminala i korupcije, povećanu realizaciju kapitalnog budžeta…….itd, itd.

Kao rezultat smo dobili jedno veliko NIŠTA.

Onda i nije čudo što se već čuju priče o novogodišnjem dogovoru čelnika stranaka u vlasti da je jedini izlaz iz ove situacije, stvaranje vještačke atmosfere međunacionalne napetosti, kojom bi se prikrila njihova nesposobnost i neznanje.   Takođe, to je i paravan za pojedince i niihove stranke da izađu iz vlasti zbog navodne brige za grad i stanovnike. Nakon tri godine učešća u vlasti i nerada sada su spoznali da oni nisu ništa krivi nego je neko drugi kriv za njihovu nesposobnost.

Najžalosnije je to da su ti pojedinci kao povod izabrali izgradnju vjerskog objekta i legitiman zahtjev Islamske zajednice, a da su prilikom jedne od brojnih rekonstrukcija vlasti u istu ušli bez ikakvih čvrstih dogovora i garancija o rješavanju tog pitanja. Bitno je bilo da se uđe u vlast pa šta bude.

Organizacija socijaldemokratske partije BiH za Brčko distrikt BiH podsjeća javnost da zastupnici iz reda ove partije nisu prisustvovali zadnjem zasijedanju Skupštine, isključivo iz razloga što, kao opoziciona partija, ne želimo stvarati većinu strankama u vlasti na zasjedanjima skupštine. Napominjemo da smo i prilikom napuštanje sjednice istakli da dajemo šansu skupštinskoj većini da se u kratkom vremenskom periodu dogovore i usaglase oko nastavka rada Skupštine.

Kako nam se čini da dogovora, barem onog iskrenog, neće biti, pozivamo predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, g Đorđa Kojića, da hitno zakaže nastavak sjednice te da se pristupi rješavanju nagomilanih problema građana.

Problem iznalaženja lokacije za izgradnju džamije u centru Brčkog, u ovom trenutku je problem Vlade, a ne Skupštine Brčko distrikta BiH, te smatramo da, dok  regulacioni plan koji predviđa ovu lokaciju ne bude u dnevnom redu skupštinskog zasijedanja, treba nastaviti rad Skupštine. Uostalom to su očekivanja i najvećeg dijela građana Brčko distrikta BiH.

1 komentar

1. Fikret Besic 4. Februar 2016. at 12:09

Ne očekujte od Kojića puno on je jasno izjavio da je u razgovoru sa predstavnicimaBORSa odlučeno da od džamije nema ništa.Kao da je BORS institucija iznad svih u Brčko distriktu