SDP Brčko distrikta BiH izražava svoje nezadovoljstvo obilježavanjem tzv. Dana Republike Srpske u Brčkom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povodom najavljene proslave tzv. Dana Republike Srpske, koja bi trebala da se održi u Brčkom dana 10.01.2017 godine, pod pokroviteljstvom i uz prisustvo Predsjednika Republika Srpske g. Milorada Dodika, Organizacija Socijaldemokratske Partije BiH za Brčko distrikt BiH, želi da podsjeti javnost da je tzv. Dan Republike Srpske ukinut kao republički praznik odlukom Ustavnog suda BiH ( Sl. glasnik BiH br. 77/2016).

Podsjećamo javnost i organizatore navedene proslave da je članom 1. stav 4.  Statuta Brčko distrikta BiH određeno da :

Ustav Bosne i Hercegovine, kao i važeći zakoni i odluke institucija Bosne i Hercegovine, direktno su primjenljivi na cijeloj teritoriji Distrikta.”

U vezi sa navedenim SDP Brčko distrikta BiH izražava svoje nezadovoljstvo zbog najave održavanja proslave tzv. Dana Republike Srpske u Brčkom te poziva svoje članove, simpatizere i građane Brčko distrikta BiH, kao i predstavnike Vlade, Skupštine i drugih institucija Brčko distrikta BiH, da bojkotuju najavljenu proslavu.

Takođe, izražavamo ogorčenje najavom da će se dana 9. januara (ponedjeljak) omogućiti svima koji žele da napuste svoje radno mjesto u 15 sati, a zaposleni su u Vladi Brčko distrikta BiH, prema dogovoru Gradonačelnika, Predsjednika Skupštine i Dogradonačelnika, čime se pokušava povući paralela između obilježavanja Dana državnosti BiH 25.11. i tzv. Dana Republike Srpske i pridati im isto značenje.

Comments are closed.