Nastavljeno obilježavanje 25.godišnjice od stradanje civila nesrpske nacionalnosti u Brčkom

Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata te logoraša Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas su nastavila obilježavanje 25 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti.

Obilježavanje je počelo obraćanjem predsjednika Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, Ramiza Ahmetovića, u parku ispred Hotela Posavina, gdje su cvijeće i vijence položili predstavnici udruženja proisteklih iz rata i političkih partija te građani Distrikta. “Ove lokacije predstavljaju poprište masovnih ubistava civila nesrpske nacionalnosti. podsjetivši da su civili nesrpske nacionalnosti bili zatvarani u Bolnici, Domu zdravlja, Drvenoj džamiji, Laseru, Jelenki Voćkić (škola), Vestfaliji… “, istakao je Ahmetović. Cvijeće i vijenci su potom položeni pored ulaza u zgradu brčanske Policije, sale Partizan, te ispred bivšeg Logora Luka.

Organizacija SDP BiH Brčko distrikta BiH odazvala se pozivu Udruženja te na sva mjesta stradanja položila vijence i cvijeća i odala počast civilima nesrpske nacionalnosti koji su ubijeni u maju 1992.godine u Brčkom.

Comments are closed.