Forum mladih SDP BiH Brčko distrikta BiH održao okrugli sto na temu : “Mladi u politici – uloga i zastupljenost”

Trenutna zastupljenost mladih u politici je nezadovoljavajuća i svi se slažu kako su mladi u politici pasivni, „politički nezainteresovani“ te ih se većina uključi u politiku samo radi vlastitog interesa tj. zbog zaposlenja.

Večeras je u vezi sa tim u prostorijama kancelarije Organizacija SDP BiH Brčko distrikta BiH, Forum mladih organizovao okrugli sto na temu : “ Mladi u politici i njihova zastupljenost ” . Predavač na temu mladih i politike u bosansko-hercegovačkom društvu bio je mladi magistar političkih nauka Mirza Bijedić.

Mladi bi trebali sudjelovati u politici zato što se ona tiče i njih i zapravo određuje način na koji će živjeti. Kako bi postali bolji građani, potrebno je svojim političkim radom doprinijeti zajednici u kojoj žive i djeluju.Usprkos tome, mladi studenti i budući akademski građani moraju biti svjesni nekoliko činjenica. Politika se tiče svih nas, ona nije posao samo onih koji vladaju. Studenti, mladi, uvijek morate biti upućeni u to što se događa u društvu! Jedino na taj način možemo inovativnim idejama pokrenuti promjene u društvu. Jako je važno da su mladi politički angažirani, posebice kada je u pitanju zadovoljavanje minimuma političkog angažmana koji se manifestira odlaskom na referendum ili glasanjem na izborima. Većina mladih je nezadovoljna trenutnom situacijom pa apstiniraju od bilo kojeg oblika političkog aktivizma. Upravo zbog toga društvo stagnira. To je izuzetno negativan stav kojeg bi trebalo iskorijeniti uvođenjem građanskog odgoja koji bi mladima od samog početka  usadio svijest o sposobnosti i spremnosti političkog djelovanja. Na kraju krajeva, bez toga nema građana. Bez aktivnih građana demokratija se pretvara u nešto sasvim drugo i čitav sistem gubi smisao.istakao je Bijedić u svom  obračanju.

.

Comments are closed.