SDP,DF i NS u Brčkom obilježili 25.novembar Dan državnosti BiH

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Naše stranke na zajedničkoj Svečanoj akademiji povodom Dana državnosti BiH i 75 godine od zasjedanja ZAVNOBiH-a, poslali su jasne poruke da je BiH, kao država, bila i ostala trajna kategorija.

Pristunim na akademiji  se obratila članica Foruma mladih SDP BiH Brčko distrikt BiH Arijana Merdanović diplomirani politolog , koja je u svom izlaganju ukazala na bitne historijske činjenice o našoj domovini Bosni i Hercegovini.

- Dan državnosti je datum koji je od najvišeg značaja u novijoj historiji BiH, datum koji je zasjedanjem ZAVNOBiH-a prije 75 godine BiH definisao kao jedinstvenu i nedjeljivu državu, u kojoj će svi narodi imati ista prava i unutar koje će svi narodi i narodnosti živjeti u slobodi i jednakosti – poručeno je s Akademije.

- Veličina ZAVNOBIH-a je u tome što je išao ispred svog vremena. To potvrđuje vrijeme u kojem sada živimo.

U svojstvu domačina svečane akademije  prisutnima se obratio Suad Burić, predsjednik  Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH , koji  je u svom govoru, između ostalog, naveo kako je državnost BiH obnovljena u antifašizmu i može se održati samo njegovanjem antifašističke tradicije bh. naroda i građana.

- Naša majka Bosna i Hercegovina, ponovo je rođena 1943. godine u antifašističkoj borbi svih naroda i narodnosti, te samo dosljednim pridržavanjem principa antifašizma, Bosna i Hercegovina, može opstati i dalje trajati. Zato ćemo, zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, uporno ohrabrivati antifašističke snage Bosne i Hercegovine.

Budimo ono što jesmo, a mi jesmo braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini. Tri naroda jedna duša…Smrt fašizmu, sloboda narodu! – naveo je Burić.

Nakon svečane sjednice svi prisutni su se uputili ka Spomen partizanskom groblju u Brčkom i polaganjem vijenaca odali počast pripadnicima NOB – a 1941-1945.

Comments are closed.