Odbor Organizacije SDP BiH Brčko distrikt BiH raspravljao o zaključcima GO SDP BiH

U prostorijama Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH 18.02.2019.godine održana je sjednica Odbora Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH na kojoj se pored aktuelne političke situacije raspravljalo i o zaključcima sa zadnje sjednice Glavnog odbora SDP BiH. Nakon održane rasprave članova odbora , na sjednici su usvojeni slijedeći zaključci :

1. Podržavamo zaključak GO SDP BiH o afirmiranju puta Bosne i Hercegovine prema EU i NATO integracijama i formalizovanju BH bloka, zajedničkom nastupu na lokalnim izborima i pokretanju inicijative za ujedinjenjem lijevo orijentisanih političkih stranaka.

2. Pozivamo GO SDP BiH da precizira da li su Narod i pravda i Nezavisni blok etnonacionalne stranke, kao i HDZ 1990 i SDS, te da li se ovi zaključci odnose na slijedeće Lokalne i Opšte izbore u BiH.

3. Stav Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH je da je neodlučnost pojedinih kantonalnih odbora u procesu formiranja vlasti dovela do gubitka vlasti, te da se u budućnosti mora odlučnije i brže priči formiranju vlasti sa potencijalnim političkim partnerima.

4. Pozivamo GO SDP BiH da u ovom trenutku uvaži političku realnost u Tuzlanskom kantonu i izuzme Kantonalna organizacija SDP Tuzla iz obaveza provođenja zaključaka Glavnog odbora SDP BiH, te prihvati činjenicu da na prostoru Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dugo neće moći formirati vlast bez etnonacionalnih stranaka, te da se vodi računa o mogučnosti koaliranja i sa ovim strankama na lokalnom nivou.