Molim te, Bakire, nemoj nas više ti braniti i predstavljati

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić (SDP) ocijenio je da je jučerašnje potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti najveći poraz za Bosnu i Hercegovinu jer će nakon sporazuma Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića države biti još manje.

Kako kaže, potpisivanjem sporazuma je na neki način poništeno i sve što je do sada usvojeno, a odnosi se na NATO put naše zemlje.

“Sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio da će NATO put trajati dugo i da će se stvari odvijati sporo. Izetbegović je kazao kako u prve tri godine ne očekuje ništa, a nigdje nije spomenuo da će Godišnji nacionalni plan (ANP) uopće biti predat”, rekao je Osmić.

On dodaje da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik davno rekao kako BiH neće ući u NATO sve dok to ne učini susjedna Srbija i da je to jučer i zvanično potvrđeno potpisanim sporazumom.

“Drugi dio odnosi se na odlazak OHR-a. Naime, OHR ne može otići iz BiH sve dok se u potpunosti ne uskladi ustavna struktura BiH s evropskom strukturom. Oni su potpisali da će se raditi na tome da OHR ode iz BiH. Molim te, Bakire, nemoj nas više ti braniti i predstavljati”, kazao je Osmić.

Na pitanje o dijelu sporazuma koji se odnosi na “legitimno predstavljanje”, odnosno termin koji je u politički diskurs uveo HDZ BiH, Osmić je odgovorio riječima da je priča o “legitimnom predstavljanju” izmišljena u kuhinji HDZ-a.

“Mi imamo predstavljanje i svako predstavljanje je legitimno. Priča u kojoj se govori ‘Željko, ti nisi Hrvat, a ti, Dragane, jesi Hrvat’ nije prihvatljiva. Mi moramo odbaciti i spominjanje priče o navodnom legitimnom predstavljanju”, rekao je Osmić.

Zaključio je riječima da očekuje kako će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održati riječ i da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Comments are closed.