Neće doći do dogovora o ANP-u

Zekerijah Osmić za N1

Neće doći do dogovora o ANP-u

20. Avgusta 2019.

Da li je Godišnji nacionalni program zaista kamen spoticanja oko formiranja Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i šta bi za BiH značio ulazak u NATO savez objasnio je bivši ministar odbrane BiH, Zekerijah Osmić.

Osmić je izrazio bojazan da ni utorak na sjednici Predsjedništva BiH, a ni u bližoj budućnosti neće doći do slanja Godišnjeg nacionalnog programa:

“Uz sve želje da budemo optimisti očito do toga neće doći. Mi pričamo o ANP-u, a imali smo prethodno to da smo čekali 10 godina da dobijemo MAP, pa sad ćemo zakomplicirati stvari oko ANP-a i čekaćemo neko vrijeme da se to eventualno dogodi”, kazao je te dodao:

“Ne očekujem da će se sutra išta dogoditi, biće neki sastanak, biće nekih dogovora, svako će dati izjave a mi ćemo produžiti ovo naše vrijeme propadanja. Različite su bile izjave tri funkcionera: Milorad Dodik i dalje pominje neutralnost i odluku NSRS-a, tu je Željko Komšić najdirektniji, on govori da neće popustiti, a Džaferović nekako najčešće govori dobićemo mi modifikovani, reducirani plan.”

A kada je u pitanju ANP, reducirani ili izvorni Osmić se pita gdje taj dokument i da li je iko vidio šta piše u njemu:

“Gdje taj akcioni plan? Ko ga ima? Ko ga je vidio? Je li on usvojen na Vijeću ministara? Uvijek su se ranije dokumenti usvajali. Mi u ovom trenutku nemamo dokument, niko ga nije vidio. Priča se da ćemo možda dobiti reducirani, skraćeni – znači, od čega modificirani? Od čega skraćeni? Niko ga nije vidio.”
Osmić je mišljenja da su međunarodna zajednica, ali i NATO postali hladnokrvni.

“Predstavnici ovih zemlja koje su danas bile kod Željka Komšića su ranije bile odlučnije, pomagali su nam, a sada i oni često kažu ‘mi nećemo da se miješamo, mi čekamo da se sami dogovorite.’ Željko Komšić se sastaje sa jednim brojem političara iz određenih zemlja, a Dodik se sastaje sa potpuno drugim političarima iz drugih zemlja. Dolazimo do situacije da i međunarodna zajednica se prilično zaplela u ovo naše vrzino kolo”, istakao je Osmić.

Govoreći o Principima za formiranje vlasti na državnom nivou koje su potpisali lideri vladajućih partija Zekerijah Osmić je kazao da taj dokument ništa ne govori te da je dobro što je potpisivanju prisustvovao Lars-Gunnar Wigemark.

Comments are closed.