Svečana sjednica OBD SDP BiH povodom Dana nezavisnosti BiH

Večeras je sali hotela Jelana u Brčkom održana Svečana sjednica Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH  povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Za nezavisnu, suverenu i demokratsku BiH, od 64 posto građana koji su izašli na izbore, izjasnilo se njih 99 posto tako da je BiH kao država definitivno neupitna. Međutim, najvažniji projekt za BiH, projekt 21. stoljeća, je sve narode i građane u BiH vratiti njihovoj domovini Bosni i Hercegovini, da napravimo takve odnose da se svi stvarno u njoj osjećaju kao u svojoj domovini.

Prisutnima se obratio predsjednik Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH Esad Atić, te je čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme za promjenu paradigme. Mislim da treba potencirati na spajanju, a ne odvajanju, jer mnogo je više onoga što nas, uz uvažavanje svih različitosti veže, nego onoga što nas razdvaja. Svi jednako ne želimo nezaposlenost, male plate i penzije, siromašvo, ne želimo nesigurnost i destabilizaciju.

Nekima odgovaraju podjele, sukobi i razjedinjenost bh. patriotskih snaga. Neki su navikli na posvađane bh. političare koji međusobno ne razgovaraju i koji uglavnom, čast izuzecima, brinu o ličnim, stranačkim, ali ne i o državnim interesima. Historija se ponavlja samo onima koji iz nje nisu ništa naučili. Trenutno imamo stanje velike političke krize. Sve nas jednako pogađa odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Ljudi odlaze u velikoj žurbi, kao da bježe pred kataklizmu. Moramo hitno mjenjati paradigmu i ujediniti se u borbi protiv zajedničkih problema. Samo ih ujedinjeni možemo riješiti. Kad god su se u historiji građani ujedinili u namjeri da riješe veliki zajednički problem, u tome su uspjeli. Razjedinjeni, nikada nisu uspjeli niti u jednoj oblasti, osim što su majstorima lova u mutnom, omogućili bogaćenje, a antibosanskohercegovičkim snagama, dominaciju, nad građanima Bosne i Hercegovine.

Naša politika i pristup su korjenite promjene. Mi u SDP-u želimo da povezujemo građane i razne političke subjekte oko kapitalnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu i Brčko distrikt BiH.

Da bi se u tome uspjelo, rukave moraju zavrnuti i kulturni radnici, sportisti, umjetnici, pisci, slikari, njihova udruženja, svi moraju biti glasniji i odlučniji u odbrani svoga dostojanstva i integriteta.

Ne zaboravimo, država Bosna i Hercegovina je zemlja bogatih slojeva kulturnohistorijskih vrijednosti, zemlja izuzetnih sportskih potencijala i mi se moramo pokazati svijetu kao država koja se itekako ponosi svojim čistim i otvorenim prozorima u svijet kad su u pitanju kultura i sport!

Znam da su posljednjih godina mladi izvarani nerealnim obećanjima, nikada realiziranim masovnim zapošljavanjima, javnim radovima, reformama i agendama i potemkinovim selima, tako da im je teško u sebi ponovo pronaći vjeru u prosperitetnu budućnost. Ali pozivam ih da zajedno, na platformi zajedničkog rada, državu Bosnu i Hercegovinu i Brčko distrikt BiH učinimo boljom, kazao je Atić u svom obraćanju.

Comments are closed.

Plugin from the creators of Brindes Personalizados :: More at Plulz Wordpress Plugins