Radničkoj klasi, seljacima i poštenoj inteligenciji želimo sretan 1. maj, praznik rada!

Pred prvi maj 30. aprila 1992. godine miniran je i srušen most na rijeci Savi, pri čemu je stradalo više od stotinu civila. Ove godine se navršava 28 godina od tog nemilog događaja. Svi smo dužni da poštujemo odluku Kriznog štaba Brčko distrikta BiH u kojoj se zabranjuju masovna okupljanja radi suzbijanja širenja virusa COVID-19, što ne umanjuje važnost obilježavanja ovog događaja. Nadamo se da će pravosudne institucije osuditi sve počinioce ovog zločina, jer istina i pravda su jedini osnov za normalno funkcionisanje ove lokalne zajednice.

Radi vanredne situacije u kojoj se nalazimo prvi put neće biti održan tradicionalni prvomajski uranak, kojeg organizuje SDP BiH Brčko distrikta BiH.

U krizi izazvanoj pandemijom COVID-19 radnici, nezaposleni i penzioneri u Bosni i Hercegovini su marginalizirani. Pojavom ekonomske krize položaj radnika se dovodi do nivoa ugroženosti egzistencije i siromaštva. Trenutna vlast na svim krajevima i u svim dijelovima zemlje trudi se da sve radnike svede na sluge u službi nekolicine bogatih “fedualaca” koji bi da vladaju i životima, i resursima, i pravima građana.

Mi u Socijaldemokratskoj partiji BiH obećavamo da ćemo insistirati na dostojantvu rada kroz jednake uslove za obrazovanje i šanse za zapošljavanje u javnom i privatnom sektoru. Tražimo bolje uslove rada, zaštitu zdravlja i života radnika. Insistiramo na povećanju minimalne plate, educiranju na radu i mogućnostima usavršavanja radnih sposobnosti, poštivanju prava na odmor, plaćanje noćnog i prekovremenog rada. Tražimo da se ugovori o radu na određeno vrijeme svedu na minimum i maksimalno održavanje radnika na poslu u uslovima krize. Borimo se za bolju zdravstvenu zaštitu, osiguranje u slučaju privremene nezaposlenosti, za kvalitetnu socijalnu zaštitu i naknadu za invalidnost, te dostojanstvenu penziju.

Naravno, tu borbu ne možemo voditi sami. U njoj nam treba podrška svih vas. Pošaljimo im zajedno poruku da radnička klasa u Bosni i Hercegovini nije niti uništena, a ni pokorena. Treba nam podrška da im ne dozvolimo da mizerne minimalne plate budu još manje. Treba nam podrška da im ne damo da novac koji treba biti utrošen za saniranje posljedica nesreće, oni utroše za dodatno bogaćenje nekolicine tajkuna i instant-biznismena okupljenih oko vladajućih elita i porodica. Mi želimo da ta pomoć stigne do svakog pojedinca i građanina, jer njima i pripada.

S naše strane, mi činimo sve da osnažimo saradnju sa svim onim snagama koje dijele naš stav i spremni su učestvovati u borbi za temelje našeg društva, unatoč različitim pogledima, unatoč međusobnim nedostacima koje svi možemo prepoznati jedni u drugim. Pozivamo i radnike da učine isto i da ujedinjeni dignemo glas protiv javne pljačke njihovog novca i naše budućnosti, koja se dešava pred očima svih nas.

stina, u ovakvom stanju, Prvi maj teško da može biti povod za slavlje, ali zato može i mora biti povod za radničko ujedinjavanje, zbližavanje i borbu za temeljne vrijednosti radničke klase – solidarnost, bratstvo i jednakost. Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja vrijednih ljudi. Vrijeme je da je opet oslobodimo iz kandži bezvrijednih političkih varalica i kradljivaca naših resursa i naše budućnosti. Uvjereni smo da će se snaga radničke klase pokazati onda kada je to najpotrebnije, kako je to oduvijek i bilo. Prvi maj trebamo obilježiti znajući da je to praznik svih onih koji se trude i žele činiti dobro. Ne tako davno, prije 7-8 godina smo ovakve praznike obilježavali otvaranjem izgrađenih dionica autoputa, prokopanim tunelima, rekordnom proizvodnjom rudara… Danas toga nema, pa ipak on opet pripada našim radnicima, rudarima, službenicima koji imaju pravo biti ponosni zbog svake kapi znoja, svakog iskopanog grumena uglja, svakog ugašenog požara, svakog usluženog građanina, svakog čina služenja javnom dobru i svake pošteno zarađene marke.

Zajedno ćemo se izboriti za vrijeme kada će se opet čuti drugarska pjesma koja slavi rad.

Drugarice i drugovi, podignite u vis čela vi junaci rada svog, naša bit će zemlja cijela da nam živi živi rad.

Radničkoj klasi, seljacima i poštenoj inteligenciji želimo sretan 1. maj, praznik rada!

Comments are closed.